8 listopada to Dzień Zdrowego Śniadania
Dlaczego śniadanie jest najważniejszym posiłkiem dnia?
- Ważne jest rozpoczęcie dnia posiłkiem, który dostarczy energii i niezbędnych składników odżywczych do prawidłowego funkcjonowania.
- Uczniowie, którzy nie jedzą drugiego śniadania, częściej skarżą się na bóle głowy, złe samopoczucie, rozdrażnienie i konflikty z rówieśnikami, a także mają gorsze wyniki w nauce.
- Osoby, które codziennie spożywają śniadania mają o 16% mniejsze ryzyko rozwoju nadciśnienia tętniczego, o 18% zespołu metabolicznego, 19% cukrzycy typu 2 i o 20% otyłości, w porównaniu do osób jedzących śniadanie sporadycznie.
Co na śniadanie?
- Produkty zbożowe pełnoziarniste, np. pieczywo, płatki zbożowe (owsiane, żytnie, gryczane)
- Produkty mleczne (mleko, jogurt, kefir, maślanka, ser żółty, twaróg) – połączenie w jednym posiłku produktów zbożowych i mlecznych pozwala na lepsze wykorzystanie przez organizm białka znajdującego się w zbożach.
- Produkty białkowe (wędliny – najlepiej upieczone samodzielnie, pasty z roślin strączkowych lub jajka).
- Duża ilość warzyw lub/i owoców.
Drugie śniadanie
- Powinno zapewnić energię na cały dzień w szkole lub w pracy.
- Najlepiej gdy jest spożywane 3–4 godziny po pierwszym śniadaniu.
- Przykładowe drugie śniadania:
- Kanapka z pastą warzywną z fasolą, jajkiem, jogurt naturalny, orzechy, kilka pomidorków.
- Płatki owsiane z jogurtem, łyżeczką masła orzechowego i kakao, owoc.
- Pieczywo z pastą rybną, sałatka z pomidorkami i mozzarellą.
- Naleśniki z serkiem do smarowania, łososiem, szpinakiem, ogórkiem, pestki słonecznik