Dzień Zdrowego Śniadania

8 listopada to Dzień Zdrowego Śniadania

Dlaczego śniadanie jest najważniejszym posiłkiem dnia?

  • Ważne jest rozpoczęcie dnia posiłkiem, który dostarczy energii i niezbędnych składników odżywczych do prawidłowego funkcjonowania.
  • Uczniowie, którzy nie jedzą drugiego śniadania, częściej skarżą się na bóle głowy, złe samopoczucie, rozdrażnienie i konflikty z rówieśnikami, a także mają gorsze wyniki w nauce.
  • Osoby, które codziennie spożywają śniadania mają o 16% mniejsze ryzyko rozwoju nadciśnienia tętniczego, o 18% zespołu metabolicznego, 19% cukrzycy typu 2 i o 20% otyłości, w porównaniu do osób jedzących śniadanie sporadycznie.

Co na śniadanie?

  • Produkty zbożowe pełnoziarniste, np. pieczywo, płatki zbożowe (owsiane, żytnie, gryczane)
  • Produkty mleczne (mleko, jogurt, kefir, maślanka, ser żółty, twaróg) –  połączenie w jednym posiłku produktów zbożowych i mlecznych pozwala na lepsze wykorzystanie przez organizm białka znajdującego się w zbożach.
  • Produkty białkowe (wędliny – najlepiej upieczone samodzielnie, pasty z roślin strączkowych lub jajka).
  • Duża ilość warzyw lub/i owoców.

Drugie śniadanie

  • Powinno zapewnić energię na cały dzień w szkole lub w pracy.
  • Najlepiej gdy jest spożywane 3–4 godziny po pierwszym śniadaniu.
  • Przykładowe drugie śniadania:
  • Kanapka z pastą warzywną z fasolą, jajkiem, jogurt naturalny, orzechy, kilka pomidorków.
  • Płatki owsiane z jogurtem, łyżeczką masła orzechowego i kakao, owoc.
  • Pieczywo z pastą rybną, sałatka z pomidorkami i mozzarellą.
  • Naleśniki z serkiem do smarowania, łososiem, szpinakiem, ogórkiem, pestki słonecznik
Skip to content