Dzień Zdrowego Śniadania.

8 listopada jak co roku obchodziliśmy Międzynarodowy Dzień Zdrowego Śniadania. Głównym celem organizacji tego dnia jest zachęcenie dzieci do zdrowego odżywiania się. Nie od dziś wiadomo, że śniadanie to najważniejszy posiłek dnia.

Uczniowie mogli w tym dniu samodzielnie przygotować pyszne, zdrowe i apetycznie wyglądające śniadania, które zaprezentowali na wystawie w holu szkoły. Prezentowane śniadanka w postaci kolorowych kanapek, musów, koreczków i sałatek potwierdziły, że nasi uczniowie w pełni potrafią zadbać o swoje zdrowie, używając produktów zapewniającym im energię na cały dzień. Samodzielnie zrobione potrawy wszystkim bardzo smakowały.

Dlaczego śniadanie jest najważniejszym posiłkiem dnia?
 Ważne jest rozpoczęcie dnia posiłkiem, który dostarczy energii i niezbędnych składników
odżywczych do prawidłowego funkcjonowania.
 Uczniowie, którzy nie jedzą drugiego śniadania, częściej skarżą się na bóle głowy, złe
samopoczucie, rozdrażnienie i konflikty z rówieśnikami, a także mają gorsze wyniki w nauce.
 Osoby, które codziennie spożywają śniadania mają o 16% mniejsze ryzyko rozwoju nadciśnienia
tętniczego, o 18% zespołu metabolicznego, 19% cukrzycy typu 2 i o 20% otyłości, w porównaniu
do osób jedzących śniadanie sporadycznie.


Co na śniadanie?
 Produkty zbożowe pełnoziarniste, np. pieczywo, płatki zbożowe (owsiane, żytnie, gryczane)
 Produkty mleczne (mleko, jogurt, kefir, maślanka, ser żółty, twaróg) – połączenie w jednym
posiłku produktów zbożowych i mlecznych pozwala na lepsze wykorzystanie przez organizm
białka znajdującego się w zbożach.
 Produkty białkowe (wędliny – najlepiej upieczone samodzielnie, pasty z roślin strączkowych lub
jajka).
 Duża ilość warzyw lub/i owoców.


Drugie śniadanie
 Powinno zapewnić energię na cały dzień w szkole lub w pracy.
 Najlepiej gdy jest spożywane 3–4 godziny po pierwszym śniadaniu.
 Przykładowe drugie śniadania:
 Kanapka z pastą warzywną z fasolą, jajkiem, jogurt naturalny, orzechy, kilka pomidorków.
 Płatki owsiane z jogurtem, łyżeczką masła orzechowego i kakao, owoc.
 Pieczywo z pastą rybną, sałatka z pomidorkami i mozzarellą.
 Naleśniki z serkiem do smarowania, łososiem, szpinakiem, ogórkiem, pestki słonecznik


Źródła:
https://ncez.pzh.gov.pl/abc-zywienia/sniadanie-dlaczego-to-najwazniejszy-posilek-dnia/
https://pacjent.gov.pl/diety/jak-skomponowac-drugie-sniadanie-do-szkoly

Skip to content