Tegoroczna edycja Konkursu Kulinarnego„MASTERCHEF” realizowanego wyjątkowo w formie on-line spotkała się z ogromnym zainteresowaniem i licznym odzewem wśród młodych adeptów sztuki kulinarnej z całej Polski.
Nadesłane dania wywarły duże wrażenie i komisja konkursowa żałowała, że nie może tym razem dokonać degustacji opiniowanych potraw. Zgodnie z regulaminem ocenie podlegało:
– kreatywne i nowatorskie podejście do tematu,
– higiena podczas przygotowania posiłku,
– estetyka podania,
– różnorodność produktów w menu,
– autorski przepis na zdrowy i zbilansowany posiłek
Po burzliwych obradach, decyzją komisji (w skład której poza organizatorami konkursu wchodzili – profesjonalny dietetyk kliniczny oraz zawodowy kucharz) przyznano:
W kategorii klas 1-3:
I MIEJSCE: „Naleśniki ze szpinakiem i kurczakiem z sałatką z rukoli i pomidorków”. Kucharz: Aleksandra Zabawczuk, SP nr 34 im. M. Kopernika w Katowicach.
II MIEJSCE: „Bieszczadzkie spaghetti z nutą czosnku niedźwiedziego”. Kucharz: Marcel Polak, SP im. J. Blizińskiego w Bóbrce.
III MIEJSCE: „Dorsz na słodkim patacie i kruchych ziemniaczkach z lekkim sosem cebulowym, oprószony podpieczoną dynią”. Kucharz: Barbara Kluczewska, SP nr 11 im. T. Kościuszki w Katowicach.
W kategorii klas 4-8:
I MIEJSCE: „Rybka w sosie pomidorowym z pieczonymi ziemniakami”. Kucharz: Witold Wyrczyński, SP nr 2 im. Jana W. Jędrzejewicza w Płońsku.
II MIEJSCE: „Tofu w sosie sojowo-miodowym z warzywami”. Kucharz: Michalina Merta, SP nr 11 im. T. Kościuszki w Katowicach.
III MIEJSCE: „SUSHI a’la Maja Buczek”. Kucharz: Maja Buczek, SP nr 34 im. W. Szymborskiej w Łodzi.
Wszystkim uczestnikom dziękujemy za zgłoszenia i ogrom pracy włożony w konkursowe dania, laureatom serdecznie GRATULUJEMY oraz życzymy dalszych sukcesów kulinarnych!
Pełna galeria konkursowa dostępna na szkolnym fanpage na Facebooku: https://www.facebook.com/szkolapodstawowa11