Realizacja programu eTwinning CULTURAL TASTES – Kulturowe smaki

W roku szkolnym 2018/19 nasza szkoła przystąpiła do kolejnego już programu eTwinning, promującego szkolną współpracę w Europie za pomocą technologii informacyjno-komunikacyjnych TIK. Realizacja projektu CULTURAL TASTES – Kulturowe smaki, rozpoczęła się w październiku, potrwa do maja 2019 roku i jest realizowana przez szkoły partnerskie w Portugalii, Rumunii, Gruzji, Turcji, Hiszpanii i Słowenii.

Głównym celem projektu jest nawiązanie współpracy międzynarodowej opierającej się na wzajemnej wymianie doświadczeń między szkołami partnerskimi w zakresie tradycyjnej kuchni każdego z państw oraz komunikacja z uczniami z zagranicy w języku angielskim. Wszystkie efekty pracy uczniów zostaną zamieszczone na platformie Twinspace. Finalnym efektem będzie internetowa książka kucharska z przepisami tradycyjnych kuchni krajów partnerskich.

W tym roku szkolnym program realizują uczennice klasy VIA: Martyna Komander, Ania i Marysia Kaczmarczyk, Tatiana Kozok i Marta Skorek.

Pierwsze zadanie zakładało ugotowanie tradycyjnej potrawy danego kraju.

Pod czujnym okiem pani Agaty Kuc i Justyny Kasperskiej dziewczynki ugotowały Lenwie Pierogi (typical dumplings with white cottage cheese).

Rezultaty przerosły nasze najśmielsze oczekiwania. Pyszne leniwe pierogi szybko zniknęły z talerza.

Przepis na pyszne pierogi poniżej (oczywiście w języku angielskim ).

Kolejne gotowanie z językiem angielskim w tle już w grudniu!

 

 

PRZEPIS NA LENIWE PIEROGI

Skip to content